?>

Mit tegyek, ha a kutyusomnak hasmenése van?

Teendők a kutya hasmenése esetén...

Mit tegyek, ha a kutyusomnak hasmenése van?
2022. 02. 14.

Mit tegyek, ha a kutyusomnak hasmenése van?


  Háziállataink körében az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró egészségügyi probléma a hasmenés, így nem csoda, hogy a gazdik ezzel a tünettel találkoznak leggyakrabban. A hasmenés mögött álló kórképek felismerése, elkülönítése, és főleg kezelése azonban feltétlenül állatorvosi feladat, így ha házikedvencünknél híg bélsárürítést tapasztalunk, akkor mihamarabb kérjünk szakmai segítséget.


  A hasmenéseket több szempont szerint is csoportosíthatjuk: a lefolyás időtartamának szempontjából lehet heveny, vagy idült, de gazdi szempontból talán gyakorlatiasabb megközelítés a betegség súlyossága szerinti felosztás, ami alapján enyhe, közepes, vagy súlyos fokú hasmenésről beszélhetünk. Utóbbi akár közvetlen életet veszélyeztető állapotot is előidézhet. Továbbá nem hagyható figyelmen kívül a tüneteket kiváltó kórok sem, ami hasmenés esetében igen változatos lehet, és a kezelés kiválasztását alapjaiban határozza meg.


  Ha kedvencünk bélsara lágy, vagy híg, esetleg véres, annak hátterében többnyire bélgyulladás áll, de esetenként egyéb szervi megbetegedés, így hasnyálmirigy, máj, vagy akár veseprobléma is előfordulhat. Amennyiben bélgyulladásról van szó, azt is számos különböző ok idézheti elő. Leggyakrabban a nem megfelelő mennyiségű, vagy minőségű eledel váltja ki. Ilyenkor kedvencünk túl sokat vesz fel egyszerre a táplálékból, vagy rosszul emészthető eleséget eszik. Az is előfordulhat, hogy egyedileg az ő szervezete válaszol gyulladásos reakcióval a felvett táplálék valamely összetevőjére eleség allergia, vagy intolerancia miatt. A felsorolt esetek mindegyikében emésztetlenül halad végig a gyomor-béltraktuson a tartalom, ami extra mennyiségű folyadékot von a bél üregébe. Ennek következtében hígul a bélsár, sőt gyakran megindul az erjedés is, ami a bélflóra normál egyensúlyának felborulásához vezet. Ilyenkor általában enyhe, akut tünetek jelentkeznek, ami annyit jelent, hogy a hasmenésen kívül legfeljebb kevés hányást tapasztalunk, de láz, kiszáradás, étvágytalanság, kifejezett hasi fájdalom nem jellemző. Ilyen esetben a megfelelő diéta megválasztás, valamint probiotikum és abszorbensek adása elegendő a gyors felépüléshez. Megfelelő diéta alatt az alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető fehérjeforrást tartalmazó eledel értendő. Vagyis ha kedvencünknek nincs ismert ételallergiája, akkor elsősorban csirke és rizs tartalmú tápokat érdemes választani. A napi adagot pedig 2-3 részre javasolt szétosztani, ezzel is csökkentve az emésztőrendszerre rótt terhelést.


  Amennyiben ez a kezelés nem vezet eredményre, akkor nagy eséllyel parazitás, vírusos, vagy bakteriális fertőzés áll a bélgyulladás hátterében. Ezek kizárására, vagy megerősítésére az állatorvos bélsárvizsgálatot végez, és előírja a megfelelő kezelést féreghajtó, vagy egyéb gyógyszerek formájában. Nagyon fontos, hogy fertőző eredetű bélgyulladások közepes, vagy akár súlyos fokú hasmenéssel is együtt járhatnak. Ebben az esetben elengedhetetlen az intenzív állatorvosi ellátás, hiszen ezek a kórképek kezeletlenül akár elhulláshoz is vezethetnek.


  Összegezve, ha kisállatunknál hasmenés jelentkezik, akkor első lépésben váltsunk diétás tápra, valamint támogassuk bélflóráját probiotikummal, továbbá győződjünk meg róla, hogy aktuális féreghajtását elvégeztük-e, de ha a tünetek nem szűnnek meg rövid időn belül, akkor azonnal keressük fel állatorvosunkat, mielőtt még a kutya állapota súlyosbodna.