?>

Miért esznek a kutyák füvet?

Következő cikkünk arról szól, hogy mi az oka kutyák esetében a fűevésnek...

Miért esznek a kutyák füvet?
2023. 04. 04.


Miért esznek a kutyák füvet?


A kutya húsevő állat, még akkor is, ha étrendjének természetes, mi több szükséges részét képezik bizonyos növényi eredetű táplálékok. És mint ilyen, a fűféléket szervezete nem tudja megemészteni. Akkor, hogy lehet, hogy olykor mégis rajtakapjuk ragadozó kedvenceinket a „legelésen”? Sajnos a fűevés semmiképpen nem mondható normális jelenségnek egy kutya esetében. Ennek hátterében többnyire egészségügyi problémát, néha viselkedészavart kell keresnünk.


Ha négylábú barátunk füvet eszik, akkor nagy valószínűséggel gyomorirritációval küzd, amihez társulhat hányinger, és gyakran hányás is követi. Mivel a kutya emésztőrendszerének elsődleges védekezőmechanizmusa a hányás, így akár mérgező, akár fertőző anyag jut a gyomorba, azt az emésztőrendszer igyekszik miniél hamarabb visszajuttatni a külvilágra. Az állat túlélése szempontjából ez kedvező jelenség, ugyanakkor a hányás fokozza a gyomor, valamint a nyelőcső nyálkahártyájának irritációját is. Ezt a diszkomfortot igyekeznek a kutyák legeléssel csökkenteni, de sajnos ez többnyire nem segít. Az elfogyasztott szálas növényi részek emésztetlenül kerülnek a bélsárral a külvilágra, hacsak nem újabb hányás útján távoznak a szervezetből. Szerencsére a legtöbb kutya esetében ez a jelenség csak átmeneti szokott lenni, de ha kedvencünk heti egynél többször produkál fűevést, illetve hozzá társuló hányást, akkor haladéktalanul érdemes szakemberhez fordulni!


Vegyük sorra, hogy mi minden okozhat gyomorirritációt, és következményes tüneteket! Az egyik leggyakrabban előforduló ok a fertőző eredetű gyomorgyulladás, amikor a földről felnyalt kórokozó az emésztőrendszerbe jutva elszaporodik, legyen az vírus, baktérium vagy parazita. Ebben az esetben egy jól oltott, és erős immunrendszerű állat szervezete többnyire magától is leküzdi a fertőzést, máskor azonban gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a teljes gyógyuláshoz. Előfordul olyan is, hogy kórokozó nem szükséges a gyulladás kialakulásához. Elég annyi, hogy kutyusunk, számára nem megszokott összetételű táplálékhoz jutott, amit nem tud megfelelően emészteni, esetleg egyenesen allergiás rá. Yorkshire terrierek, Bichon havagnese illetve bolognese kiskutyákban kifejezetten gyakori az utóbbi két probléma. Fiatal állatok, vagy „örök ifjak” esetében gyakori a gyomoridegentest, mint a hányás, fűevés kiváltó oka. Mivel a kölyökkutyák, akárcsak a kisgyerekek szeretnek mindent megkóstolni, miközben a világgal ismerkednek, nem ritkán le is nyelik ezeket a tárgyakat, legyen az zokni, szétrágott gumilabdadarab, vagy bármi más. Amennyiben nincs olyan szerencséjük, hogy ezt vissza tudják öklendezni, akkor ez a gyomorban folytonos irritációt és gyulladást fog okozni, ahonnan csak műtéti úton lehet eltávolítani. Ha pedig ez az idegentest tovább halad a vékonybél felé, és ott elzáródást okoz, akkor sebészi ellátás hiányában kedvencünk pár napon belül életet veszélyezetető állapotba kerülhet. Idősebb kutyusok esetében a krónikus hányás és fűevés mögött sajnos komoly belgyógyászati betegség, pl.: máj-, vese-, vagy hasnyálmirigy probléma, de akár daganatos elváltozás is megbújhat. Ezért náluk kiemelten fontos a mielőbbi labor-, illetve ultrahangvizsgálat.


Összefoglalva, ha észrevesszük, hogy kutyusunk előszeretettel rágcsálja a fűféléket, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk. Első körben érdemes diétáztatni, többször kis adagban etetni, illetve meggyőződni arról, hogy utolsó féreghajtása óta nem telt el több idő, mint három hónap. Ha négylábú pajtásunk jókedvű, eszik, és rövid időn belül felhagy a fűevéssel, akkor a probléma meg is oldódott. Azonban, ha a tünetek nem szűnnek, esetleg erősödnek, vagy sokszor ismétlődnek, akkor ne habozzunk felkeresni állatorvosunkat.


Mindezek megelőzése érdekében érdemes keresnünk egy teljesértékű tápot, ami kedvencünk speciális igényeihez tökéletesen illeszkedik. Ha ezt megtaláltuk, és nem váltogatjuk, valamint a megfelelő napi mennyiséget két részre osztva adagoljuk, akkor rengeteg gyomorirritáló hatástól óvhatjuk meg négylábú barátunkat.