?>

Miért esznek a kutyák bélsarat?

A bélsárevés többféle szempontból is káros szokás... de mi van a háttérben?

Miért esznek a kutyák bélsarat?
2021. 05. 05.

Miért esznek a kutyák bélsarat?


    A kutyák bélsárevése sajnos gyakori probléma, aminek megszüntetése sokszor komoly fejtörést okoz a gazdiknak, hiszen ha egy kutya bármilyen oknál fogva rászokik a bélsár elfogyasztására, leszoktatni arról nagyon nehéz. Meglehetősen zavaró viselkedésről van szó, ami nem csak undort kelt, de komoly egészségügyi veszélyeket is rejt magában mind a kutyusra, mind gazdájára nézve. Elsősorban parazitás megbetegedések forrása lehet a bélsárevés, de egyéb fertőző betegségek kialakulásáért, valamint fenntartásáért is felelős. Szorosabb gazdi-kutya viszony esetén pedig ezek a fertőzések könnyen átterjedhetnek emberre is.


    De vajon mitől alakul ki ez a cseppet sem higiénikus viselkedés egyes házi kedvenceknél? Egyetlen esetben nevezhető normálisnak a bélsárevés jelensége: amikor a szoptató szuka megeszi kölykei ürülékét, az alom tisztántartása végett. Ezen kívül mindig valamilyen probléma áll a viselkedés hátterében, amely probléma lehet takarmányozási, valamint egészségügyi jellegű, vagy viselkedészavar. Ha utóbbiról van szó, akkor érdemes felderíteni, hogy mi válthatta ki a kutyusunk viselkedésében előállt változást. Előfordulhat, hogy nem jutott elég idő arra, hogy kedvencünkkel foglalkozzunk és egy kis „rosszasággal” igyekszik felhívni magára a figyelmet, vagy egyszerűen csak unaloműzés céljából eszi meg ürülékét. Az sem kizárt, hogy tilos helyen végezte el a dolgát, pl. bent a lakásban, és ha ezért egyszer leszidták, akkor következő alkalommal mindent megtesz, hogy eltüntesse a kis kupacot, csak hogy a szidást elkerülje. Kölyköknél gyakran előfordul, hogy felfedező ösztönüknek köszönhetően mindent megrágnak és megesznek, aminek olykor saját bélsaruk is áldozatul esik. Ráadásul ezt eltanulhatják anyjuktól, illetve testvéreiktől is, ezért ilyenkor kiemelten fontos a kiskutyák helyének gyakori tisztítása, hogy ne is legyen alkalmuk a bélsárevésre. Így elkerülhető a rossz szokás kialakulása.


    Persze nem biztos, hogy viselkedés zavar a jelenség oka. Ebben az esetben valószínűleg nagy mennyiségű emésztetlen táplálóanyag jut kedvencünk bélsarába. Vagyis tápláléka a gyomor-bélcsatornán keresztülhaladva nem bomlik elég apró alkotórészekre ahhoz, hogy azok a bélfalon át felszívódhassanak. Ilyenkor főleg emésztetlen fehérje kerül nagy mennyiségben a bélsárba, aminek erőteljes szaga vonzó lehet kutyánk számára, így feleszi azt. Ráadásul, ha kedvencünk nem jutott megfelelő mennyiségű táplálóanyaghoz és energiához eledelén keresztül, akkor a fokozott éhségérzet is közrejátszhat az ürülék elfogyasztásában. Ebben az esetben még mindig kérdés, hogy vajon a táp rossz emészthetősége, vagy a kutyus emésztőrendszerének elégtelen működése okozza a tüneteket.


    Bármelyikről is van szó, ha hasztalan próbáljuk leszoktatni négylábú barátunkat a bélsárevésről, akkor mindenképpen érdemes táplálékát lecserélni olyan tápra, ami kiemelkedően jó minőségű és magas emészthetőségű összetevőket tartalmaz. Így jelentősen csökkentjük az esélyét annak, hogy a kutya szervezete számára fontos, és még használható táplálóanyagok az ürülékkel a külvilágra kerüljenek. Sajnos egy egyszeri rossz tápválasztás is komoly gondot okozhat, mert ha kutyánk rászokott a bélsárevésre, akkor a leszoktatás gyakran nehéz és hosszadalmas feladat. Éppen ezért javasolt a tápváltást minél hamarabb elvégezni.


   Amennyiben így sem sikerül gátat szabni kutyánk bélsárfogyasztásának, akkor forduljunk állatorvoshoz, mert akár emésztőrendszeri betegség is meghúzódhat a háttérben.