?>

Az ízületek védelme

Legújabb cikkünk az ízületek védelméről szól...

Az ízületek védelme
2023. 08. 05.


Az ízületek védelme


  A kutyák és a macskák esetében is fontos az ízületek védelme. Az ízületek teszik lehetővé a különböző mozgásokat és a csontok elmozdulását egymáshoz képest oly módon, hogy minél kevesebb legyen a súrlódás a csontvégek között. Kutyák esetében jól felismerhető tünetei vannak a mozgásszervi problémáknak, a macskák azonban nem mutatnak egyértelmű jeleket, ezért nehéz felismerni az ízületek károsodását. A macskák fájdalom érzetének egyik jele a viselkedés megváltozása: csökken a mozgási aktivitás, a macska kevesebbet ugrál, csökken az étvágy, vagy az alomtálcán kívül végzi el a dolgát.


  Az ízületek védelmének területén is figyelembe kell venni a megelőzést, preventív táplálással. Például nagytestű vagy óriás testű kutya esetében, nagy terhelésnek kitett ízületek vagy idős állatok esetében nem érdemes megvárni, amíg az állatnak fájdalmai lesznek.


  Az alábbiakban sorra vesszük az ízületek védelmében részt vevő legfőbb anyagokat, előtte nézzük meg az ízületek felépítését:  A fenti képen egy általános sematikus ábrát látunk az ízületek keresztmetszetéről. Az ízület egyik vége az ízületi fej, a másik vége pedig az ízületi árok, amely általában az ízületi fej lenyomata. Az ízületi fej alakja szabja meg a mozgás irányát (pl. combcsont feje gömb alakú, bizonyos határok között minden irányban el tud mozdulni, az ujjpercek között pedig henger alakú, előre- hátra hajlítható). A csontok végeit porc borítja, kívülről az ízületi tok fogja körbe magát az ízületet. A szalagok az ízületet alkotó csontokon tapadnak. Az ízületi tokon belül található a tok belső rétege által termelt ízületi nedv, amely biztosítja a síkosságot, csökkenti a súrlódást az elmozdulás során.


  Ha az ízületi nedv nem elegendő mennyiségű vagy a csontvégeken lévő porcok bármilyen okból (diszplázia, időskor) elkopnak, akkor az fájdalmat okoz az állatnak.


  Az ízületi problémák megelőzése érdekében különböző ízületeket védő anyagokkal lehet kiegészíteni a kutya táplálékát. Ezek közül legfontosabbak az alábbiak:


  Hialuronsav: A hialuronsav d-glükoronsavból és N- acetil-D-glükózaminból áll, a sejten kívüli valamint sejten belüli térben egyaránt megtalálható. Fontos szerepet játszik a kutyák és macskák lágy kötőszöveteinek felépítésében, így az ízületi porcéban is. A hialuronsav fő tulajdonsága, hogy viszkózus oldatokat hoz létre, az ízületi folyadék legfőbb alkotó eleme (ízületek kenőanyaga), ezen kívül az idegsejtek végződéseihez kötődve csökkenti azok érzékenységét, mérsékelve ezzel a fájdalomérzetet.


  Glükózamin: Növeli az ízületekben a glükóz- aminoglikánok szintjét. A glükóz-aminoglikánok a porcszövetek építő elemei. A glükózamin emeli az ízületekben lévő hialuronát (= hialuronsav) szintjét. A hialuronát alapvető összetevője az ízületi folyadéknak (ízületek kenőanyaga). Mivel a porcszövet nem rendelkezik saját vérellátással, csak akkor tud elegendő táplálóanyaghoz jutni, ha megfelelő mennyiségű víz áll rendelkezésre a szöveten belül. Ebben segít a glükózamin, hiszen egy mol glükózamin három mol vizet köt meg. Az Új-Zélandi zöldhéjú kagyló (Perna canaliculus) húsa nagy mennyiségben tartalmazza a glükóz-aminoglikánokat, ezért gyakori, hogy szuper prémium minőségű kutyatápok tartalmazzák.


  Kondroitin-szulfát: Az ízületek természetes vízmegkötője és elasztikus eleme ( tehát növeli a szövet rugalmasságát), amely ellenáll az ízületeket érő folyamatos összenyomódásnak és rázkódásnak. A kondroitin-szulfát gátolja a sérült ízületekben jelen lévő porcszövet bontó enzimek működését, valamint serkenti a proteoglikán-, hialuronsav- és kollagénszintézist.


  Egyéb értékes anyagok: Az omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladás tüneteit és lassítják az ízületek dehidrációját. Az ízületek, porcszövetek felépítésében részt vevő anyagok közül kiemelten fontos a fentieken kívül a cink és E-vitamin.


  A Josera szuperprémium kutyatápok jelentős részében megtaláljuk az Új-Zélandi zöldhéjú kagyló (Perna canaliculus) összetevőt, amelynek glükózamin-tartalma kedvező hatással van az ízületekre.