?>

A kutya gyomorbántalmai

Mi a helyzet a kutyák különböző gyomorbántalmaival, hogyan ismerjük fel a refluxot...

A kutya gyomorbántalmai
2022. 03. 29.

A kutya gyomorbántalmai


          Kutya- és macskatulajdonosok bizonyára meg tudják erősíteni, hogy házikedvenceink mindkét faja hajlamos a hányásra. Ez nem is csoda, hiszen ragadozó kisállataink emésztőrendszerének elsődleges védekező mechanizmusa az, hogy a szervezet által kórosnak ítélt anyagot öklendezéssel, majd hányással, minél hamarabb visszajuttassa a külvilágra, ami igen hasznos, mert számos romlott eledel, vagy méreganyag kártételétől óvja meg a szervezetet. Tehát attól, ha kedvencünk egyszer-egyszer hány, nem kell azonnal megijednünk, mert nagy valószínűséggel egy teljesen élettani folyamatnak vagyunk a tanúi. Természetesen, amennyiben ez sűrűsödik, esetleg étvágytalansággal, levertséggel, hasmenéssel párosul, akkor haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat, mert ebben az esetben már valamilyen betegség állhat a tünetek hátterében.


            A pontos diagnózis felállítása sokszor nem egyszerű feladat, és gyakran kiegészítő vizsgálatok is szükségessé válnak, mint pl. vérlabor, hasi ultrahang, vagy endoszkópos vizsgálat. Ezek nagymértékben segítik a célzott, hatékony terápia megválasztását.


            Első lépésben mindig azt kell átgondolnunk, hogy kedvencünk nem kapott-e a szokottól eltérő eledelt, esetleg új jutalomfalatot, zsírosabb maradékot az ebédlőasztalról, vagy akár csontot. Továbbá az is fontos, hogy volt-e az utóbbi időben tápváltás, mert ha ezt nem kellően fokozatosan végezzük, akkor ez is vezethet hányásos tünetekhez. Ilyen esetekben többnyire a kiváltó ok megszüntetésével párhuzamosan gyorsan múlnak a panaszok is. Máskor azonban egy zsíros falat komolyabb problémát, akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhat. Utóbbi betegségben a hányáson kívül gyakori tünet a fájdalmas has, púposító testtartás, levertség étvágytalanság is, és a gyógyuláshoz hosszú, napokon át tartó intenzív infúziós és gyógyszeres kezelésre van szükség.


            Sajnos háziállataink nem csak a hívogató zsíros ételeket hajlamosak megenni, hanem gyakran lenyelnek idegentesteket is: apró játékot, gumilabda darabot, cérnagombolyagot, és számos egyéb dolgot. Amennyiben ezek a tárgyak hányás útján nem tudnak távozni a szervezetből, akkor vagy továbbhaladnak a vékonybél felé, ahol bélelzáródást okozhatnak, vagy megülnek a gyomor üregében, és egy folytonos irritációt fenntartva krónikus hányáshoz, illetve hosszabb idő alatt súlyvesztéshez vezetnek. Az idegentestek felderítésére bizonyos esetekben alkalmas lehet a röntgen, vagy ultrahang vizsgálat, máskor azonban csak endoszkóp segítségével lehet észrevenni. Terápiája pedig legtöbbször sebészi eltávolítása útján lehetséges.


            Vannak olyan fajták, illetve egyedek, akik egészen érzékeny gyomorral bírnak. Náluk különösebb kórok nélkül is gyakran tapasztalunk hányást. Esetükben az a célravezető, ha megkeressük a számukra optimális: alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető fehérjét tartalmazó tápot, amivel fenntartható a tünetmentesség, és ezen a későbbiekben nem változtatunk.


Brachycephal, azaz rövid orrú fajtákban (mopsz, franciabulldog stb.) szintén gyakori probléma a gyomorbántalom, mert ők egész életükben erőltetetten vesznek levegőt, és a fokozott hasprés miatt sokszor kitágul a gyomorszájuk. Ez lehetővé teszi, hogy a gyomorsav elinduljon visszafelé a nyelőcsőbe, ami refluxhoz, majd a nyelőcső fekélyesedéséhez vezet. Ilyenkor már nem feltétlenül a hányás a vezető tünet, hanem inkább az ún. regurgitáció. Ebben az esetben a nyelőcső tartalma kerül a külvilágra, amit nem előz meg öklendezés. Enyhébb formáknál lehet, hogy a gazdi csak nyálzást, gyakori nyeldekelést, valamint fűevést tapasztal. A reflux, valamint az általa okozott nyelőcső elváltozások diagnózisa csak endoszkópos vizsgálat után mondható ki biztosan.


 Az eddigiekből is látszik, hogy hányásos panaszok hátterében számos emésztőrendszeri probléma állhat, de fontos tudni, hogy nem ritkán egyéb szervi elváltozás okozza a tüneteket. Így pl. májbetegség, veseelégtelenség, de akár gennyes méhgyulladás sem kizárható. Éppen ezért, ha kutyánk vagy macskánk heti egynél többször hány, vagy általános állapota ezzel párhuzamosan romlik, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!