Termékvisszahívás Josera Festival Kutyatáp 15kg
termék pontos neve: Josera Festival 15 kg
probléma jellege: külföldön vett minta alapján lehetséges szalmonella-fertőzés gyanúja
a termék egyéb azonosítói: gyártási szám: 3000185054, Lejárat 14.04.2022
tervezett intézkedések: Azonnal leállítottuk a teljes érintett raktárkészlet kiszállítását. Kereskedelmi partnereinket értesítettük és az érintett gyártási tétel visszahívása megtörtént. A fenti gyártási számon előállított termék értékesítését be kell szüntetni.
A termék adatlapja itt található
A teljes történet:
Az egyik Skandináv országban történt egy mintavételezés, egy oda értékesített Josera Festival zsákból. Ebből a mintából szalmonella fertőzést mutattak ki. Ebben az esetben - nagyon helyesen - beindul egy egész Európára kiterjedő, gyors élelmiszer-biztonsági értesítési rendszer (RASFF), amely értesíti minden érintett ország élelmiszer-biztonsági intézményét a történtekről. Mi ezt nem vártuk meg és magunk jelentettük az esetet a NÉBIH felé, az erre szolgáló hivatalos csatornán (részletek itt).
A Josera azóta még 250 vizsgálatot végzett el kifejezetten erre irányulóan, hogy kiderítse mit történt egészen pontosan. Mind a 250 db akkreditált laboratóriumban elvégzett vizsgálat negatív eredménnyel zárult. Vizsgálták a gyártósort, vizsgálták a megnevezett gyártású Festival termékeket és magát a visszahívott zsákokat is, amelyek a kritizált zsákkal együtt kerültek legyártásra. Szalmonellának semmi nyoma.
Ezek alapján felmerült a kérdés, hogy mi történt azzal az egy zsákkal ott északon. Hogy történhetett, hogy csak az lett fertőzött? Sajnálatos módon abból mintából nem áll rendelkezésre további, újravizsgáltató minta, így utólag a Josera már nem fogja tudni bizonyítani, hogy esetleg ott történt valami.
Egyetlen megoldás maradt, beleállni a kialakult helyzetbe és az állatok és az emberek védelme érdekében a termékvisszahívás mellett dönteni, annak ellenére, hogy nem a gyártás során került oda a fertőzés és semelyik eddig vizsgált, aznap, ugyanott gyártott Festivalban nem volt fertőzés fellelhető.
Nekünk nagyon fontosak a vásárlóink. El tudjuk képzelni, hogy akik vásároltak mostanában a Josera Festival termékünkből azok most esetleg megijednek, hogy mi történhet most. Nekik állítottuk össze a következő tájékoztató anyagot:
Josera Festival Szalmonella-szennyezettség gyanúja
Gyártmányfejlesztők: Rosanna Theis, Benedikt Zegowitz
Szakfordítás: Katonáné Stiller Krisztina
Szakmai lektor: dr. Mernyei-Bobok Eszter, állatorvos
Tények:
- A Josera Festival, 15 kg, fentiekben megadott gyártási számon előállított termékünk esetében lehetséges szalmonella-fertőzés gyanúja merült fel. A gyanú egyetlen külföldi pozitív minta alapján merült fel.
- Azonnal leállítottuk a teljes érintett raktárkészlet kiszállítását. Kereskedelmi partnereinket értesítettük és az érintett gyártási tétel visszahívása megtörtént.
- A fenti gyártási számon előállított termék etetését be kell szüntetni. Az eladási árat teljes mértékben visszatérítjük.
- Egyéb termékünket, vagy a Festival egyéb gyártási tételét NEM érinti a visszahívás.
Intézkedéseink a termékbiztonság garantálása érdekében
- Minden termékünk szigorú ellenőrzésen megy keresztül, nagyon sűrűn végzett tesztekkel és állandó felügyelettel. Ez a szalmonella ellenőrzésre is vonatkozik.
- A gyanús eset bejelentése óta eltelt időben is több mint 250 szalmonella-tesztet végeztünk (saját akkreditált laboratóriumunkban). Egy esetben sem lett pozitív a teszt.
- Ezenkívül a teljes gyártó üzemet bevizsgáltuk mikrobiológiai szennyeződésre, ezzel kizártuk annak a lehetőségét, hogy a szennyeződés a gyártás közben történt.
Általános információ a szalmonellával kapcsolatban
| ![]() |
Mit jelent, ha a kutya bélsarából szalmonellát mutatnak ki?
- Ha a bélsárminta szalmonellára pozitív, vegyük figyelembe, hogy az egészségesnek látszó kutyák 36%-a (1;3) is lehet szalmonella-ürítő, az ürítés szakaszos is lehet (nem mindig mutatható ki)
- A szalmonellózis zoonózis (a fertőzés állatról emberre terjedhet), de az emberi szalmonella-fertőzéses esetek mindössze 1-2%-ában (2;3) fertőzi meg kutya vagy macska az embert.
- Alapszabály, hogy az embert nem a kutya fertőzi meg. A humán szalmonellózis legfőbb oka (egyéb okok mellett) a nem megfelelően vagy nem hőkezelt élelmiszerek (különösen a nyers húst vagy nyers tojást tartalmazó ételek) fogyasztása!!!(4)
1.) Sykes JE, Marks SL. Salmonellosis. In: Sykes JE, ed. Canine and Feline Infectious Diseases. St. Louis: Elsevier; 2014: 437–444
2.) Blackhead A. Keeping pets - opportunities and risks for health Federal health reporting. Issue 19 Berlin: Robert Koch Institute; 2003
3.) Salmonellosis. In: Kohn B, Schwarz G, ed. internship at the dog clinic. 12th, updated edition. Stuttgart: Enke publishing house; 2017.
4.) Genus Salmonella. In: Selbitz H, Truyen U, Valentin-Weigand P, ed. Veterinary Microbiology, Infection and Epidemiology. 10th, updated edition. Stuttgart: Enke Verlag; 2015.
Lehetséges felmerülő vásárlói kérdések a szalmonellával kapcsolatban (Kérdés/Válasz):
K: Miért kell a Festival-t visszahívni? Valóban szalmonellával szennyezett?
V: Tény, hogy a Josera Festival 15kg (gyártási szám: 3000185054, lejárat 14.04.2022) termék esetében felmerült a lehetséges szalmonella- szennyezettség gyanúja. A szennyeződést igazoló laboratórium értesítette a hatóságokat. Amint értesültünk a gyanúról, azonnal blokkoltuk a raktárban tárolt készletet. Értesítettük kereskedelmi partnereinket és az érintett tétel termékvisszahívása megtörtént. A körülmények vizsgálata során kiderült, hogy a kérdéses zsákból a mintavételezés nem szakszerűen történt. Újabb, szakszerű mintavételezés már nem lehetséges, mivel az érintett zsákot megsemmisítették. A gyártási tételből megmaradt zsákokat visszahívtuk és mintát vettünk belőlük. Az eredmény negatív volt, azaz NEM volt benne szalmonella. A termékvisszahívást megelőzési okokból hajtjuk végre, szoros együttműködésben a hatóságokkal.
K: Megbetegedhet a kutyám a táptól?
V: Az akkreditált laboratóriumunkban végzett tesztek mindegyike negatív volt szalmonellára, ezért nem valószínű, hogy a kutyákra nézve kockázatot jelentene a táp. A szalmonella régóta ismert baktérium mind a tudomány, mind a gyakorlat szempontjából. A szalmonella gyakran megtalálható az emberek vagy állatok emésztőrendszerében. Több héten keresztül képes túlélni a vízben, talajban, székletben vagy élelmiszerekben.
A szalmonella-fertőzés megelőzése érdekében az élelmiszereket vagy takarmányokat ajánlott kb. 80°C hőmérsékleten hőkezelni. Tápjaink gyártási folyamata során az alapanyagok kb. 90°C hőmérsékletű hőkezelésen mennek keresztül.
A kutyák nagyfokú ellenállóképességgel rendelkeznek a szalmonellával szemben. Legtöbb esetben a szalmonellával fertőzött kutya nem mutat észrevehető tüneteket. A gazda által észrevehető tünetek típusa és súlyossága a következőktől függ: a szervezetbe jutott szalmonella mennyiségétől, a szalmonella típusától, a kutya immunstátuszától, egyéb háttérben meghúzódó fertőzésektől. Fertőzés esetén a lehetséges, de nem szalmonella-specifikus tünetek a következők: hasmenés, hányás, láz, levertség. Gyanú esetén állatorvoshoz kell fordulni.
K: Mit tegyek, ha beteg a kutyám?
V: Ha a kutyának a következő tünetei vannak: hasmenés, hányás, láz, levertség, akkor vegye figyelembe a következőket: ezek általános tünetek, bármilyen más fertőzésre is utalhatnak, ezért nem biztos, hogy szalmonella-fertőzés áll fenn, de mindenképpen forduljon állatorvoshoz!
Fenti tüneteknek bármilyen egyéb oka is lehet (pl. parazita, allergia, mérgezéses hasmenés, stb.), ezeket mind számba kell venni az állatorvosi konzultáció során.
K: Jelent veszélyt számomra, ha a kutyám szalmonella-fertőzött?
V: A szalmonella-fertőzés (szalmonellózis) zoonózis (állatról emberre terjedhet), tehát megfertőzheti a kutya az embert, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Az emberi szalmonella-fertőzéses esetek mindössze 1-2%-ában (2;3) fertőzi meg kutya vagy macska az embert. A humán szalmonellózis legfőbb oka (egyéb okok mellett) a nem megfelelően vagy nem hőkezelt, szalmonella- fertőzött élelmiszerek (különösen a nyers húst vagy nyers tojást tartalmazó ételek) fogyasztása (4). A fertőzési kockázat minimálisra csökkentése érdekében ajánlott az általános higiéniai szabályok betartása.
2.) Blackhead A. Keeping pets - opportunities and risks for health Federal health reporting. Issue 19 Berlin: Robert Koch Institute; 2003
3.) Salmonellosis. In: Kohn B, Schwarz G, ed. internship at the dog clinic. 12th, updated edition. Stuttgart: Enke publishing house; 2017.
4.) Genus Salmonella. In: Selbitz H, Truyen U, Valentin-Weigand P, ed. Veterinary Microbiology, Infection and Epidemiology. 10th, updated edition. Stuttgart: Enke Verlag; 2015.
K: Szalmonellát találtak a kutyám bélsarában. Lehetséges ez a táp miatt?
V: A szalmonella nem csak fertőzött táppal kerülhet a kutya szervezetébe, hanem sokkal gyakrabban a nem megfelelően hőkezelt húsokkal.
A kutya más kutyákkal való játék, más állatok bélsara, pocsolyából történő ivás, vagy rágcsálókkal történő érintkezés útján is fertőződhet szalmonellával.
Ha a bélsárminta szalmonellára pozitív, vegyük figyelembe, hogy az egészségesnek látszó kutyák 36%-a (1;3) is lehet szalmonella-ürítő, az ürítés szakaszos is lehet (időlegesen nem mutatható ki).
Ha a kutya szalmonella-fertőzött, a bélsarával 6 héten keresztül üríthet kis mennyiségű szalmonellát. Általában figyelmet kell fordítani a higiéniára a kutyával való érintkezés során, különösen a bélsár eltakarítása során.
1.) Sykes JE, Marks SL. Salmonellosis. In: Sykes JE, ed. Canine and Feline Infectious Diseases. St. Louis: Elsevier; 2014: 437–444
2.) Salmonellosis. In: Kohn B, Schwarz G, ed. internship at the dog clinic. 12th, updated edition. Stuttgart: Enke publishing house; 2017.
K: Miért kell visszahívni a terméket, ha nem fertőzött szalmonellával?
V: Az Európai Unión belül két gyors riasztási rendszer garantálja a gyors információ átadást Élelmiszerek, Takarmányok és Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok tekintetében. A Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) (Élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszer) azzal a céllal jött létre, hogy biztosítsa a hatóságok gyors és hatékony intézkedését.
Németországban a gyors riasztási rendszer nemzeti kapcsolattartója a Federal Office for Consumer Protection and Food Safety (BVL) (Szövetségi Fogyasztóvédelmi- és Élelmiszer-biztonsági Hivatal).
Az illetékes hatóság felszólított bennünket, hogy a termék érintett gyártási számú tételét hívjuk vissza. Az ide vonatkozó végrehajtási rendelet (2019. szeptember 30-i 2019/1715 / EK bizottsági rendelet) minden részletet meghatároz az információ-kezelési rendszer működésével kapcsolatban. A RASFF elsősorban a gyorsaságra lett tervezve.
A RASFF hálózatában a kapcsolattartónak (Németországban a BVL) azonnali riasztás-jelentési kötelezettsége van, abban az esetben is, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ.
Egyszerűbb szavakkal a hatóságok részéről ez egy biztonsági lépés az elővigyázatosság érdekében akkor is, ha még nem áll rendelkezésre a teljes kép a valós helyzetről. Az emberekre és állatokra gyakorolt kockázat minimalizálása szempontjából ez természetesen érthető hozzáállás.